به گزارش مركز خبر حوزه، حجت الاسلام والمسلمين داوودي، از كارشناسان قرآني حوزه با اشاره به انواع ارتباطات در اسلام اظهارداشت: ارتباط در اسلام به 5 بخش، رابطه انسان با خدا كه بخش عبادت و نياز انسان به خالق
است، رابطه انسان با ديگران، رابطه انسان با حكومت، رابطه انسان با محيط زيست و رابطه انسان با خود تقسيم مي شود.
وي ريشه اين تقسيم بندي را آيات قرآن كريم دانست و افزود: دين مبين اسلام به عنوان آخرين و كامل ترين دين در همه اين موارد، حرف دارد و آيات متعددي در اين زمينه وارد شده است.
اين محقق پژوهشگاه فرهنگ و انديشه اسلامي، با بيان اينكه رابطه دختر و پسر محرم و روابط دختر و پسري كه محرم شرعي شده اند، مورد بحث نيست بيان كرد: درباره ارتباط دختر و پسر نامحرم نيز خداوند نحوه و چگونگي ارتباط را به خوبي بيان كرده است.
وي تصريح كرد: برخي آيات قرآن كريم نمونه هايي از نحوه صحيح و غلط ارتباط زن و مرد را بيان كرده كه اين آيات بايد الگوي رفتاري جامعه اسلامي باشد.
*قانونگذار ارتباط دختر و پسر خدا است
حجت الاسلام داوودي گفت: بر اساس آموزه هاي ديني، خداوند متعال مي بايست نحوه ارتباط و محدوده آن را بيان كند و از منظر اسلام قانون گذار حقيقي در اين زمينه خدا است و انسان نمي تواند همه جانبه در اين زمينه قانون
گذاري كند.
مدير دانشنامه قرآن شناسي پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی ادامه داد: برخي از انديشمندان امور تربيتي ارتباط ميان دختر و پسر را در سه مرحله تبيين كرده اند كه اولين مرحله آن دوران كودكي است، در اين زمان كودك نسبت به جنس مخالف احساس خاصي ندارد.
*انواع ارتباط در سنین مختلف
اين محقق حوزوي عنوان كرد: اين ارتباطات كه در دوران پيش از دبستان وجود دارد، تنها نياز به هم بازي را رفع مي كند و ارتباطات بي رنگ و بي احساس، ولي كاملا عاطفي و كودكانه است.
وي ادامه داد: قبل از دوره جواني رابطه دختر و پسر به رابطه تضاد مي رسد، در اين بخش نوعي تعارض بوجود مي آيد، اين دوره دوران دبستان است.
*خطرناك ترين مرحله ارتباط دختر و پسر
حجت الاسلام داوودي با اشاره به سومين مرحله ارتباط دختر و پسر اين مرحله را حساس و خطرناك دانست و بيان داشت: مرحله نوجواني مرحلهای است كه بيداري غريزه ها و تمايلات به جنس مخالف به وجود مي آيد و از تعارض و بي رنگي به علاقه و تمايل تبديل مي شود.
وي اضافه كرد: اينجا مسئله روابط، حريم و اختلاط مطرح مي شود،در اين دوران شوق جنسي، دروني و رواني بر هر دو صنف سايه مي اندازد، جواني كه بسياري از مسائل براي او مهم نبوده، امروز براي او هزاران محرك ايجاد مي شود، حتي با صداي زن، بوي عطر او، نحوه راه رفتن و حركت هاي جنس مخالف تحريك مي شود.
اين كارشناس حوزوي با اشاره به افكار دختران در اين دوران اظهارداشت: دختران در اين سنين به فكر نشان دادن شخصيت و حتي لايه هاي پنهان درون خود هستند و سعي دارند با معاشرت و برخورد با جنس مقابل روحيه دروني خود را نشان دهند.
وي تصريح كرد: ارتباط دختران با پسران در اين سنين كمتر انگيزه هاي جنسي دارد، بلكه دختران در اين سنين خواستار كسي هستند كه از وجود پر رمز و راز و اوج و منزلت او درك درستي داشته باشد.
*پدیده خودآرایی
حجت الاسلام داوودي به پديده آرايش و خود آرايي و عرضه در خيابان ها اشاره كرد و گفت: كساني كه در اين سنين آرايش مي كنند و خود را انگشت نما مي كنند، كمتر به دنبال تمايلات جنسي هستند، بلكه جلب توجه عامل اين مسئله است .
وي با اشاره به تفاوت هاي پسران با دختران در اين سنين تاكيد كرد: احساس پسران درارتباط با جنس مخالف كاملا بر عكس دختران است، پسران در اين سنين تنها به فكر غرائز جنسي و تمايلات خود هستند كه بايد از سوي خانواده ها كنترل شود.
این کارشناس حوزوی پديده ازدواج را مهمترين عامل نگهدارنده پسران در سنين جواني دانست و عنوان كرد: مرد در پناه ازدواج به پختگي مي رسد كه هرگز با عبادت، رياضت ها، دانش و علوم مختلف نمي تواند به اين پختگي برسد.
وي نقش خانواده، جامعه و مسئولين را در اين عرصه مهم دانست و گفت: اگر بتوان اسباب ازدواج آسان در جامعه را فراهم كرد، طبعا اين بخش از نيازهاي جوانان به سادگي كنترل مي شود و جامعه اي سالم خواهيم
داشت.
اين كارشناس قرآني تصريح كرد: نياز به جنس مخالف مانند نياز به آب و غذا است و نمي توان آن را سركوب كرد و دين اسلام به رهبانيت است كه غريزه را سركوب كند و نه فلسفه غلط غربي است كه آزادي بیقید و شرط جنسي را مطرح كند و خود را به جايي برساند كه از هم جنس گرايي دفاع كند.
* قرآن بهترين بستر روابط مشروع
حجت الاسلام داوودي قرآن كريم را بهترين بستر روابط مشروع دختر و پسر دانست و اظهارداشت: به نظر قران كريم زن و مرد یکديگر را مي پوشانند و كامل مي كنند و عيب ها، سختي ها و زشتي ها و نيازهای هم را مي پوشانند.
اين محقق حوزوي ادامه داد: داستان حضرت موسي و دختران شعيب كه مملو از عفت و درس آموزي است در كنار داستان يوسف و زليخا يا قوم لوط كه نمونه غلط ارتباط زن و مرد را نشان ميدهد، هر دو بايد عبرت انسان ها باشد.
عضو پژوهشگاه علوم و انديشه اسلامي در پايان خاطرنشان كرد: سوره قصص آيه 23 به بعد نحوه صحيح ارتباط دختر و پسر را مطرح كرده كه خانواده ها بايد اين چند آيه را با تفسير و ترجمه براي فرزندانشان توضيح دهند و آن را الگو و سرمشق ارتباط با جنس مخالف معرفي كنند.